Samenwerking en
partners

Samenwerkingen

Thee Nations Under One Groove

Met de nationale jeugdorkesten van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt al enige jaren samengewerkt door met behoud van eigen identiteit in de drie landen gezamenlijke concerten en deels nieuw gecreëerde programma’s te presenteren onder het motto: ‘Three Nations Under One Groove”.

Deze participerende nationale orkesten (NYJO uit de VK bestaat al meer dan 50 jaar en kent alumni als Amy Winehouse) en het Duite BuJazzo hebben de opzet, doelstelling en leeftijd van de deelnemers gemeen met het NJJO.

Een intensieve repetitieperiode wordt gevolgd door een serie concerten in de participerende landen opgesplitst in 2 kleine tournees.

nyjo.org.uk
www.bundesjazzorchester.de

Jong Metropole

Jong Metropole is een samenwerkingsproject van het Metropole Orkest, het NJON (Nationale Jeugd Orkesten Nederland) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest).

Deze drie organisaties hebben elk een eigen muzikale insteek in de wereld van de lichte, jazz en klassieke muziek, maar een gezamenlijke missie wat betreft de ontwikkeling van jong toptalent.

In Jong Metropole wordt het beste van de verschillende muziek werelden samen gebracht: het excellente spel vanuit de klassieke strijkers traditie met de swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie.

Het NJJO organiseert voor het Jong Metropole de Rogier van Otterloo Award. Ieder jaar zal de meest talentvolle Nederlandse, of in Nederland woonachtige, jonge componist/ arrangeur/ dirigent/ orkestleider van nu via de Rogier van Otterloo Award gestimuleerd worden om zich net als de naamgever van de award te blijven ontwikkelen in het boeiende gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek.

www.jongmetropole.nl

4 augustus 2024, Suzan Veneman wint Rogier van Otterloo Award
Componist en trompettist Suzan Veneman ontving op zondag 4 augustus de Rogier van Otterloo Award van het Cultuurfonds in voormalig Zendstation Radio Kootwijk.
Bekend om haar meesterlijke trompetspel en eigenzinnige composities heeft zij deze prestigieuze muziek prijs meer dan verdiend.

“Haar werk, met een diepe kennis van de jazztraditie en een frisse, eigentijdse benadering, maakt haar muziek opwindend en relevant,” aldus de jury. In 2012 ontving Veneman van het Cultuurfonds al een beurs voor haar vervolgstudie jazztrompet aan Rutgers University in de VS.

Partners

Sena Performers, hoofdsponsor van het NJJO

Sena behartigt sinds 1993 de belangen van muzikanten en producenten. Zij krijgen van Sena een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt. Elke dag zet Sena zich in voor deze groep rechthebbenden. Dat zijn er nu ruim 25.000. Muzikanten en producenten krijgen hun vergoeding dankzij muzieklicenties. Bedrijven en organisaties sluiten die licenties af bij Sena. Als stichting zonder winstoogmerk betaalt Sena de geïncasseerde gelden tegen zo laag mogelijke kosten door. Op die manier krijgen de makers van muziek waar zij recht op hebben. Sena werkt op basis van de Wet op naburige rechten en is gevestigd in Hilversum. Voluit staat Sena voor Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Sena steunt jaarlijks tal van projecten op sociaal-cultureel vlak.

Cultuurfonds

Het Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland – op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent worden met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen aangemoedigd. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het Cultuurfonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Dat maakt het fonds, met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen, een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland.

Ntb / Kunstenbond

De Werkgroep Jazz van de Ntb is de grootste vakorganisatie van jazzmusici in Nederland. In het ledenbestand zijn alle jazzstromingen vertegenwoordigd: van geïmproviseerde muziek tot mainstream jazz. Dat maakt de Ntb tot een unieke belangenbehartiger voor alle jazzmusici. De Ntb is partner en medeorganisator van het NJJO, de Jazzdag, New York Round Midnight, de Dutch Jazz Competition en de EBU European Jazz Competition.

Van Bijleveltstichting

De doelstelling van de Van Bijleveltstichting staat in de statuten als volgt omschreven: “Het verleenen van geldelijke en zedelijke steun aan personen die een bestaan zoeken in het beoefenen van de schoone kunsten en wetenschappen, op welk gebied ook, daaronder ook begrepen het tooneel en dergelijke”. Ofwel: het steunen van professionals (toneel, beeldende kunst, muziek en letterkunde) tijdens het begin van hun loopbaan.